Kamarikuoro Audite

on Helsingin Konservatorion kamarikuoro, jonka laulajat ovat musiikin ammattilaisia, musiikinopiskelijoita ja kokeneita kuorolaulajia. Kuoro on perustettu vuonna 1992 ja sen johtajana on toiminut alusta alkaen kuoronjohtaja-kapellimestari Jani Sivén.

Auditen monipuolinen ohjelmisto koostuu a cappella -kuoromusiikista, kuoro-orkesteriteoksista ja näyttämöteoksista. A cappella-ohjelmistoon kuuluu myös kuorossa laulavien säveltäjien Alex Freemanin, Anna Huuskosen ja Matthew Whittallin sekä kuoron johtajan Jani Sivénin musiikkia.

Kuoron tavoitteena on välittää korkeatasoisilla esityksillään kuulijoille musiikin aitoa ja elävää sanomaa. Harjoittelun perustana on perehtyminen eri tyylien esityskäytäntöihin ja äänenkäytön vaatimuksiin.

Konserttiteokset

Laajan kotimaisen konserttitoiminnan lisäksi Audite on konsertoinut Kanariansaarilla, Baskimaalla, Färsaarilla, Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Kuubassa, Saksassa ja Virossa.

Kilpailumenestystä kuoro on niittänyt Tolosan kuorokilpailussa 2002 (kolmas sija kahdessa sarjassa), Marktoberdorfissa Saksassa 2001 (neljäs sija), Corkissa Irlannissa 1999 (neljäs sija) sekä Tampereen Sävelessä 1999 (kaksi kultaleimaa). Vuonna 2011 kuoro osallistui Festival Internacional de Coros de Santiago de Cuba kuorofestivaaliin Kuubassa. Vuosina 2003 ja 2013 Audite kutsuttiin esiintymään Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten 50- ja 60-vuotisjuhliin.

Kamarikuoro Audite on esittänyt perustamisestaan alkaen joka vuosi yhdestä kolmeen laajamittaista kuoro-orkesteriteosta. Säveltäjiä ovat olleet mm. Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Jean-Philippe Rameau, John Blow, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Pietro Mascagni, Camille Saint-Saëns, Arthur Honegger, Maurice Duruflé, Benjamin Britten, John Rutter, James McMillan, Jean Sibelius ja Aulis Sallinen. J. S. Bachin Johannes-passion kuoro on esittänyt kahdesti näyttämöllisenä versiona. Vuoden 2013 esitys toteutettiin yhteistyössä Suomalaisen Barokkiorkesterin, Suomen Kansallisoopperan ja Espoon Sellosalin kanssa.

Näyttämöteokset

Näyttämöllä Audite on ollut mukana lähes 20 oopperaproduktiossa. Suomen kantaesityksiä ovat olleet Jani Sivénin Pyhä Birgitta (2018), Kirmo Lintisen Loputon Lompsa (2012), Jani Sivénin Abelard & Heloïse (2008) ja Troijan naiset (2002), Gustav Holstin Savitri (2007), Giacomo Puccinin Edgar (2005) ja Herman Rechbergerin Laurentius (1994). Teosten ohjaajina ovat olleet Ilkka Bäckman, Liisa Isotalo, Vilppu Kiljunen, Ville Saukkonen, Erik Söderblom ja Jussi Tapola.

Kamarikuoro Audite toimii Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin Konservatorion kuoronjohdon opiskelijoiden harjoituskuorona ja osallistuu tärkeään työhön uuden kuoronjohtajasukupolven kehittämisessä.

Auditen viimeisin äänite THIS ADVENT MOON (Alba Records 2018) sisältää kuoron säveltäjien Alex Freemanin, Anna Huuskosen ja Matthew Whittallin sävellyksiä ja sovituksia. Kuoron aiempia levytyksiä ovat olleet Ljus (2015), Sacrum (2005), Herman Rechbergerin Laurentius-ooppera (1995), englantilaisesta joulumusiikista koostuva Joy! (1997), TV1:n konserttitaltiointi Kauneimmat Joulunsävelmät (2001) sekä Giacomo Puccinin Edgar-ooppera (2004).